Tenute Smeralda 

Al meer dan 50 jaar wordt er wijn gemaakt op het domein van Cocco Franseca, gelegen in de Parteola regio van Sardinie. Deze regio biedt dankzij haar microklimaat de ideale voedingsbodem voor traditionele druivensoorten als Vermintino en Cannonau.

Een zestal jaar geleden besloot Marcello Boi, de zoon van de huidige eigenaar, om samen met 2 studiegenoten, Fabrizio Pisu en Stefano Dessi, het traditionele domein nieuw leven in te blazen.

Er werd resoluut gekozen voor kwaliteit en de wijnen werden in de markt gezet onder de naam ‘Tenute Smeralda.’

Op de 6 hectare die het wijnhuis bezit gaat men voor lage, maar kwalitatieve opbrengsten. Dit garandeert schitterende producten in het wit (vermentino) als de ‘Teramea’ (fris door inox rijping). En de ‘Smeralda ‘die een aantal maanden op zijn gisten rijpt en de nodige bâtonage (het omroeren van de gisten en de wijn) krijgt. Dit levert de nodige structuur op.

Een aanzienlijk deel van de wijngaard is voorbehouden voor  Cannonau. Een druif die gekend is om zijn grote hoeveelheid procyanide, het antioxidant voor een lang leven. Hiervan wordt een mooi basiswijn  ‘d ‘Onore’ gemaakt.

In hun topproduct de ‘Rubinus’ wordt deze aangevuld met Sardeense Barbera en krijgt hij , na malolactaat gisting, één jaar barrique rijping.

Meer info: www.tenutesmeralda.it

Bekijk ons aanbod aan wijnen van Tenuta Smeralda