Medewerkers / Wie is Gaudendo?

SVEN

Voorstelling

Sven, 44j , samenwonend met Liesbet, een al even grote wijnliefhebber (die bovendien vloeiend Italiaans, Frans, Engels en wat Spaans spreekt: altijd handig) en al 25j steeds meer en meer begeesterd door ons hemelse nat


Geschiedenis

De eerste keer dat mijn vader vroeg ‘ wil je ook een glaasje’ was de start van een fantastische ontdekkingsreis. Bij ons thuis werd er zondag steevast een fles gekraakt bij het middagmaal. In die tijd vooral Frans en (achteraf gezien) eerder  matige producten, maar toch voldoende om een eerste smaakimpressie te krijgen. De voorkeur ging destijds uit naar een Bourgogne of Roussillon (wellicht ook vakantie impressies). Later werd Merlot, Malbec, Shiraz (monocépage en druivenrassen kregen meer aandacht) interessanter.

Vanaf het moment dat ik op mijn eigen voeten kwam te staan werd het een zoektocht naar leuke nieuwe dingen. Eerder een voorkeur voor alles buiten Frankrijk en speciaal voor ‘de nieuwe wereld’.
Toen nog vooral supermarkt gericht was het kennismaken met Zuid-Afrika, Chili, Argentinië. De druivenrassen kenden we al, en vermits het budget ook wat groter werd, kwamen ook de betere dingen aan bod.

In 2003 leerde ik Rob Geraerts van Pasqualinno kennen (klantnummer 38) en ging er een heel nieuwe wereld voor mij open. Voor het eerst kreeg wijn een verhaal. Van druif, van terroir, van regio, van food-wine combinatie.
Ik gaf voor de eerste keer meer dan 10 euro uit aan een fles: een ‘von roten schiefer 2003’ Riesling van Clemens Busch.
Wat meteen zorgde dat er duidelijkheid kwam in de prijs/kwaliteit relatie (en later ook in de relativiteit hiervan).
Rob leerde mij mijn eigen smaakpalet ontwikkelen.
Die ietwat specialere dingen, vaak met een hoek af. Een voorkeur voor aardse smaken, een zeker kruidigheid, en aandacht voor natuurlijke (al dan niet biodynamische) wijnen.
Oostenrijkse ‘aardsheid’, Kroatische complexheid, Griekse terroir, Italiaanse kruiden, ze veroverden langzaam mijn voorkeurselectie en collectie.

Ondertussen kreeg ik vrienden die naar Italië emigreerden en zich daar zeer stevig integreerden, en een levenspartner die een echte Italofiel was.
Wat maakte dat Italiaans stilletjesaan de bovenhand kreeg in mijn (ondertussen) ‘kelder’


Heden

‘Wil je niet eens een proeverij organiseren’ was de vraag die ik in 2011 kreeg, ‘ dan breng ik één van mijn Italiaans (wijnboer) vrienden mee.
De proeverij werd een succes, en van de ene kwam de andere.
Op de duur werd het moeilijk om de wijn nog op een deftige manier hier te krijgen, dus zochten we een oplossing.
Ik vroeg een accijnsnummer aan, wat maakt dat we op een legale manier de wijnen kunnen importeren.
Zo ontstond ‘Gaudendo’ (Latijns voor’ om van te genieten’)
Eigenlijk een soort van ‘samenaankoopgenootschap’ om wijnen op een fatsoenlijke manier in België te krijgen. De bestellingen van de wijnproeverijen komen per pallet naar hier en de overschot dient voor de nabestellingen of nieuwe klanten. We kijken ook eens naar andere producten: olijfolie, pesto, grappa’s en distilaten.

In de loop van de jaren ‘verproffesionaliseerde’ Gaudendo. Officieel importeur, uitgebreide stock, website en webshop en geregeld een leuk event. De filosofie is nog steeds dezelfde; Klanten laten genieten van de kleinere kwalitatieve en artisanale wijnhuizen en de wijn rechtstreeks van bij de boer tot bij de eindklant brengen.

Ondertussen schaven we ook de technische kennis bij met een opleiding als sommelier.
Dit alles maakt, dat ik nog steeds op zoek ben naar alle (voor mij) lekkere wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding, bij voorkeur gemaakt op een zo natuurlijk mogelijke manier.

LIESBET

Polyglot met eigen smaak. Genieter van het eerste uur.

GERTY

Administratieve duizendpoot, aanwezig voor uw afhalingen . Leergierig, passioneel  en gedreven.

ROB GERAERTS

Mentor en Muze van Gaudendo.